Ötvenentúl.hu:http://www.otvenentul.hu/page.php?PageID=26460

Egy hét alatt két biztosító is megkeresett, hogy használjam ki kedvezményes lakásbiztosítási ajánlatukat. Igazuk volt!

 

– Még mindig sokan kockáztatják az életük során egy lakásban, házban összegyűjtött teljes vagyonukat azzal, hogy nem kötnek biztosítást az ingatlanjukra – hívja fel a figyelmet Mudri István, az Ötvenentúl.hu pénzügyi tanácsadója. – A minap egy barátunk gyönyörű balatoni nyaralója elektromos zárlat következtében porig égett. Sok éve kezdték el építeni, minden szabad pénzüket a „házba fektették”, mert azt tervezték, hogy az év nagy részében ott élnek majd.
A tűz álmaikat, vagyonukat égette – pontosabban égette volna el, ha nem számolnak a kiszámíthatatlannal, és nem kötnek korábban biztosítást. Bár ez a ház már a múlté, biztosításuknak köszönhetően az anyagi lehetőségük megmaradt: ha lesz még erejük, kedvük, újra megvalósíthatják álmaikat, ismét felépíthetik a nyaralót.

Most olcsóbban

Ha józan ésszel végiggondolod, nem vállalhatsz akkora kockázatot, hogy a véletlenre, a sors szeszélyeire bízd legértékesebb vagyontárgyaid, vagy ha úgy nézzük, gyermekeid, unokáid értékálló örökségét. A jó lakásbiztosítással megelőzheted, hogy egy váratlan baleset alapjaiban rengesse meg magad és családod anyagi helyzetét.
Most azért is érdemes ezzel a kérdéssel foglalkoznod, mert a biztosítók egyre jobb feltételekkel, mind értékesebb konstrukciókkal hirdetnek akciókat. – Egyre erőteljesebben terjednek az interneten vásárolható lakásbiztosítások. Ez a folyamat pedig a szakemberek szerint oda vezethet, hogy a gépjármű-felelősségbiztosításoknál tapasztalt verseny erre a szegmensre is jellemző lesz – írta a közelmúltban a Napi Gazdaság. – A lakásbiztosítások piacán két tendencia figyelhető meg: az egyik a standardizált dobozos termékek kínálata, a másik pedig az egyénre szabott, szofisztikált ajánlatok, amelyekbe a lakáskockázatokon kívül akár személybiztosítási elemek is bekerülhetnek. Mindkettőnek van létjogosultsága.

Mire figyelj, ha hitelt veszel fel?

 

  • A hitelfelvételkor általában kötelesek vagyunk lakásbiztosítást kötni. Gyakori probléma, hogy a hitelező pénzintézet ragaszkodik ahhoz, hogy a vele szerződésben vagy azonos tulajdonban lévő biztosítót válaszd. Figyelmeztesd arra, hogy ehhez nincs joga! Ha egy másik biztosító ajánlata olcsóbb, és tartalmazza ugyanazt a szolgáltatást, nyugodtan élj a lehetőséggel!
  • A hitelszerződés futamideje alatt is válthatsz biztosítót!

Gondold újra!

Úgy tűnik, a napilap jóslata bevált: jelenleg 10–30 százalékos kedvezményeket kaphatunk akkor, ha olyan biztosítóval szerződünk, amelynél új ügyfélnek számítunk.
Nem érdemes hűségesnek, vagy netán lustának lenned, mert a kedvező lehetőségeket csak az új partnerek használhatják ki – mondja Mudri István. – A szomszédom a múltkor arról panaszkodott, hogy jóval kevesebbet keres a válság miatt, ezért nagyon meg kell nézniük, mire költenek.
Próbáltam viccelődni, örüljön annak, hogy legalább a munkája megvan, és felajánlottam neki, nézzük meg a biztosításait, hátha „tudunk” együtt spórolni. Ezt néhány éve egyszer már megtettük, és pár tízezret sikerült is otthon tartania ezzel a módszerrel. Gondoltam talán most is összejön.
A ház biztosításával kezdtük. Nem feltétlenül az olcsóságot kerestem, elsősorban a szolgáltatások színvonalát szerettem volna emelni, ugyanabban az árfekvésben. Szerencsére sikerült találnom a kínálatban olyat, amit a mai igényekhez igazíthattam. Magam is meglepődtem, hogy a mostani éves 67 000 Ft díjjal szemben az új biztosítás, többletszolgáltatásokkal 45 000 Ft-ba kerül. A szomszédom tehát havonta közel kétezer forinttal kevesebbet fizet egy jobb szolgáltatásért.
És ez még csak a lakásbiztosítás volt.

Milyen minőségű a biztosításod?

Mudri István történetéből egyértelműen kiderül, hogy biztosítóváltáskor nemcsak a szolgáltatások árát érdemes összehasonlítanod, hanem a minőségüket is. A példa bizonyítja, hogy most olcsóbban értékesebb biztosításhoz juthatsz, azaz baj esetén nagyobb, szélesebb körű kárrendezésre számíthatsz.
A szakértők egyetértenek abban, hogy a magyar lakásokat alulbiztosítottság jellemzi. Ezért többen azokat a bankokat okolják, amelyek a jelzáloghitelesek biztosításkötésekor csak arra figyeltek, hogy az ingatlan fedezetértéke garantált legyen. Az így megkötött szerződésekben az ingóságokról, időjáráskárokról szó sem esik. – Pedig elemi érdekünk, hogy ingóságaink értékét teljes körű biztosítással védjük, hiszen összetettebb kockázatról, nagyobb értékről van szó, mint egy gépjármű esetében – mondja Mudri István. – Javaslom, hogy egy online biztosítási oldalon a tarifálási alapadatok megadása után hasonlítsd össze a legjobb ajánlatokat, ne csak áruk, hanem az ajánlatban foglalt szolgáltatások alapján is. Nézd meg, hogy az adott biztosító milyen kiegészítő szolgáltatásokat milyen áron kínál.
Mielőtt azonban eldöntöd, hogy mire van igazán szükséged, nem árt független pénzügyi tanácsadó véleményét is kikérned.

Mire érvényes a lakás- vagy otthonbiztosítás alapesetben?

 

  • Tűz, robbanás, villámcsapás;
  • vihar, felhőszakadás, árvíz;
  • hónyomás, jégverés;
  • földrengés, fölcsuszamlás, kő- és földomlás, üregbeomlás;
  • idegen jármű ütközése, légi jármű ütközése, idegen tárgy rádőlése.

A kiegészítő fedezetek pedig a következők lehetnek:

  • Betöréses lopás, rablás, vandalizmus;
  • csőtörés, vezetékes vízkár, üvegtörés;
  • villámcsapás másodlagos hatása;
  • balesetbiztosítás;
  • felelősségbiztosítás;
  • oltás, mentés, rom- és törmelékeltakarítás, kárenyhítés költségei;
  • ideiglenes lakás költségei, elmaradt bérleti díj;
  • szigetelési hibák, személyi okmányok pótlása és bankkártyák letiltása, zárcsere költségei, készpénz, vállalkozás vagyontárgyai

Legyél biztos ingóságaid értékében!

A lakásbiztosítási szerződések megkötésekor külön-külön kell meghatároznod az épület és a benne található ingóságok értékét, amelyek kárrendezéskor sem vonhatók össze.
Mivel az általunk megadott értéken múlik a fizetendő biztosítási díj, sokan spórolási szándékkal a valós értéknél alacsonyabb összeget adnak meg. Ez viszont épp a védelem mértékét, értékét devalválja, hiszen kárrendezéskor csak a szerződésben foglalt, alacsonyabb összeg jöhet számításba.
Másik tipikus probléma, hogy a szerződő ügyfél ingatlana forgalmi értékét adja meg, holott csak az épület újraépítési értékére kell biztosítást kötni. Az ingóságok biztosításakor viszont az újrabeszerzési értékeket kell figyelembe venni. Amikor számot vetsz értéktárgyaid értékével, mindig arra gondolj, mennyibe kerülne, ha újat vennél mindenből.
Arról sem szabad megfeledkezned, hogy időközben ingóságaid bővülnek, értékük növekedhet, vagy netán csökkenhet. A biztosító éppen ezért minden évben küld egy indexálást javasló ajánlatot, amelyben tájékoztathatod a társaságot, milyen beruházások történtek otthonodban.
Hidd el, érdemes!

Így válts biztosítót!

 

Amennyiben úgy döntesz, hogy szeretnél biztosítót váltani, fel kell mondanod a meglévő szerződésedet. A törvény ezt a lehetőséget a biztosítási szerződés évfordulójához köti: kérésedet az évforduló előtt 30 nappal, írásban kell benyújtanod a biztosítóhoz.
Az ajánlott levélben a következő adatoknak kell szerepelniük:

  • név, lakcím, és ha nem azonos, a biztosított épület címe;
  • a szerződés kezdetének időpontja;
  • szerződésszám és/vagy kötvényszám.
Figyelj arra, hogy a levél időben megérkezzen a biztosítóhoz. Felmondásod csak akkor érvényes, ha az intézet felmondólevelet az évforduló előtt 30 nappal megkapta.

 

Szerző: idegen babérok  2009.10.12. 11:29 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://idegenbaberok.blog.hu/api/trackback/id/tr891444431

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása