Hírszerző: http://www.hirszerzo.hu/cikk.sporoljon_ezreket_valasszon_jol_bankszamlat.124738.html

A barátaink tapasztalatai, a legközelebbi bankfiók és a megszokás alapján választ többségünk hosszú távra folyószámla-vezető pénzintézetet. A mérlegelésben azonban sokkal fontosabb szempontok vannak, melyeket a többség nem vesz számításba, pedig évente ezreket, esetleg tízezreket lehet megspórolni egy jó döntéssel, időben történő váltással. A Hírszerző összegyűjtötte a folyószámla választás főbb kritériumait.

Bankválasztási szokásainkat három olyan tényező befolyásolja döntően, melyek közül egyik sem kellene, hogy mérvadó szempont legyen a helyzetünknek és céljainknak megfelelő pénzintézet kiválasztásában.

A barátaink tapasztalatai, a legközelebbi bankfiók és a megszokás alapján választ többségünk hosszú távra folyószámla-vezető pénzintézetet. A mérlegelésben azonban sokkal fontosabb szempontok vannak, melyeket a többség nem vesz számításba, pedig évente ezreket, esetleg tízezreket lehet megspórolni egy jó döntéssel, időben történő váltással. 

Az sem mindegy, hogy éppen folyószámlára van szükségem, hitel kell, vagy a megtakarításaimat akarom egy időre biztos helyen tudva kamatoztatni. A legtöbben mindhárom célra a jól megszokott pénzintézet szolgáltatásait veszik igénybe, ahelyett, hogy igényeiknek és céljaiknak a legmegfelelőbb szolgáltatásokat válasszák. A lustaságnak bizony ára van. Cikkünk a banki folyószámla választás fortélyaiba avat be.

Milyen egy jó banki folyószámla?

A legjobb, ha ingyenes. Ilyen persze még kevés van a hazai piacon, de bizonyos feltételek teljesítése mellett néhány bank már ajánl ilyen konstrukciót is. Általában a díjmentesség legfontosabb feltétele, hogy minden naptári hónapban egy bizonyos összeg érkezzen a számlára (ez általában 150 ezer forint). Ez praktikusan a fizetésünk lehet. Ha a készhez kapott jövedelmünk ennél kisebb, akkor nem érdemes bedőlni az első ránézésre vonzó ajánlatoknak, mert a legkedvezőbb konstrukció szinte minden más folyószámladíjnál drágábbá válik a feltételek megszegése esetén.

Ha nem ingyenes bankszámla konstrukciót választunk, akkor számos szempontot érdemes mérlegelni. A kevésbé fontosak közé tartozik, hogy „hogy néz ki a bankkártya” és, hogy „tetszik-e az adott pénzintézet online felülete”. Érdemes figyelni, hogy a konstrukció havi hány ATM használatot tesz ingyenessé, hogy a kiegészítő szolgáltatásokért számol-e többletköltséget a bank – sms-értesítő, online bankolás lehetősége, átutalások, csoportos beszedési megbízások díjai, havi számlaértesítő költsége stb. – vagy ezek mind beletartoznak a havidíjba. 

Nem szabad egyetlen szempont alapján dönteni (Fotó: Magócsi Márton)

Nem szabad figyelmen kívül hagyni az akciós ajánlatok és időszakok lejárta utáni szerződéses feltételeket sem. Egyes pénzintézetek nagyon csábító éves kamatlábakkal vagy egyéb akciókkal próbálják megnyerni az ügyfeleket, akik az akciós időszak után is a banknál maradnak, természetesen jelentősen rosszabb feltételek mellett.

Néhány százalékkal magasabb kéthavi kamatért például nem érdemes pénzt lekötni abban a pénzintézetben, amelyik utána a legrosszabb feltételek mellett ajánlja a folyószámla vezetést. Az azonban már elgondolkoztatható lehet, ha a pénzintézet – bár a számlavezetés feltételei nem a legjobbak – ténylegesen 12 havi futamidőre versenytársainál egy-két százalékponttal magasabb kamatot ajánl, ilyen távlatban ugyanis bőségesen visszajöhet a magasabb számlevezetési díj.

Sokszor akkor érdemes otthagyni bankunkat, ha közeleg a bankkártya éves, több ezer forintos díjának a kiszámlázása. Ez a legtöbb esetben minden évben a kártyán szereplő érvényességi időpont hónapja, esetleg az azt megelőző. Akinek tehát 2010 októberében jár le a kártyaérvényesség, az 2009 szeptemberében vagy októberében az éves díj levonása előtt adhatja vissza a kártyáját. Ha ezzel egy időben más bankot is választunk, akkor új ügyfélként egy-két évre is elengedhetik az új bankkártya díját.

Annak éri meg az utasbiztosítás, aki sokat utazik

Több pénzintézet ajánl bankszámlái mellé kiegészítő szolgáltatásokat. Gyakori, hogy a bankszámlanyitással párhuzamosan utasbiztosítást is kapunk, ami eleve benne van a konstrukció árában. Aki évente egyszer megy külföldre, annak nem biztos, hogy érdemes olyan számlát választanai, mellyel „ingyenes” biztosítás is jár. Mivel semmi nincs ingyen, ezért jobb utánajárni, hogy mennyit kellene fizetni egy biztosítást nem tartalmazó számla után.

Az sem ritka, hogy bizonyos bankok ügyfelei és bizonyos típusú kártyák tulajdonosai egyes üzletláncoknál – jellemzően mobiltársaságoknál, légitársaságoknál vagy hipermarket láncoknál – kártyájuk felmutatásával kedvezményre vagy pénzvisszatérítésre jogosultak. A pont- és forintgyűjtögetés csak akkor lehet kifizetődő, ha a megnevezett partnerek szolgáltatásait ténylegesen – és általában sokat – használjuk. Más esetben kifizetődőbb lehet kimaradni a kihagyhatatlan ajánlatból.

Ha valaki kétévente egyszer ül repülőgépre, akkor nem érdemes a repüléssel kapcsolatos kedvezményre jogosító konstrukciót választani, miközben esetleg egyes apró betűs feltételek miatt jóval kedvezőtlenebb az ajánlat az átlagnál. Ugyanígy érdemes végiggondolni, hogy szükség van-e például dombornyomott kártyára, ha sosem vásárolunk interneten.

Érdemes több számlát fenntartani és szükség esetén bankot váltani 

Sok esetben kifizetődő több számlát is fenntartani egy időben, céljainknak megfelelően. Vannak szerencsés párosítások: az egyik bank igen magas látra szóló betéti kamatot és ingyenes internet bankolási lehetőséget ad, míg a másiknál díjmentes – vagy igen olcsó – a számlavezetés és a bankkártya használat.

A feltételeket a pénzintézetek honlapjait böngészgetve időnként figyelni kell, azok ugyanis sűrűn változnak. Ha számunkra kedvezőtlenül, és nem is köt már a hűségidő, akkor elérkezett az ideje a bankváltásnak.

A legtöbben persze hosszú évekre belekényelmesednek egy-egy bank karjaiba, de ne csodálkozzanak, ha ilyen esetekben a máshol már rég ingyenes vagy kedvezményes szolgáltatásokért nekik évente ezreket kell kifizetniük, ilyen esetekben – versengés hiányában – ugyanis a bank is elkényelmesedik, ami ráadásul még érthető is.

Szerző: idegen babérok  2009.09.29. 09:47 5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://idegenbaberok.blog.hu/api/trackback/id/tr721414881

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

idegen babérok 2009.09.29. 10:00:53

@ptapta: kösziii :)))) pakkolom őket fel! :)

idegen babérok 2009.10.01. 09:05:00

@Navigátor Credit: ne haragudj Navigátor, de törlöm a reklámodat, mert ennek az oldalnak pont az a célja, hogy segítsem az olvasókat a pénzügyek világában (is). A cégedet nem ismerem - attól még lehet kíváló -, így nem vállalhatok felelősséget érte, mint blogtulaj.

Josef Lewis · https://progresivefunding.wordpress.com 2018.04.25. 17:04:07

Jó napot, Josef Lewis, egy magánhitelező, aki kölcsönöket ad az egyéneknek, a vállalatoknak és a kormányzati intézményeknek 2% -os alacsony kamatlábbal. Tudjuk, hogy vannak olyan családok, akik fizetés ellenében élnek, és mások, akik nem tudják ellátni pénzügyi kötelezettségeiket, és ezért vagyunk itt a pénzügyi helyreállításhoz.

Pénzügyi szolgáltatásaink széles skáláját kínáljuk: Üzleti tervezés, kereskedelmi és fejlesztési pénzügyek, ingatlanok és jelzálogkölcsönök, adósságkonszolidációs kölcsönök, üzleti kölcsönök, magánhitelek, otthoni refinanszírozás, szállodai hitelek, hallgatói hitelek stb. ha érdekelt a kölcsön és mentes csalások ..

E-mail: progresiveloan@yahoo.com
Szöveg / hívás: +1 (603) 786-7565 köszönetet mond

--==```???//
süti beállítások módosítása