Napi Gazdaság: http://www.napi.hu/default.asp?cCenter=article.asp&nID=420938&place=

Papíralapú igazolvány kiváltása nélkül is megkezdheti valaki jövőre vállalkozói tevékenységét a kormány javaslata szerint. Az ügyintézés elektronikusan történik majd az ügyfélkapun keresztül, ráadásul ingyenes is lesz.

Igazolvány kiváltása nélkül is megkezdhetik tevékenységüket jövőre az egyéni vállalkozók. A kormány pénteken benyújtott törvényjavaslata szerint az egyéni vállalkozói tevékenység megkezdéséhez változatlanul kötelező lesz a bejelentkezés, azonban a jelenlegi szabályokkal szemben nem kell személyesen az okmányirodákba menni ügyet intézni. Sőt, ha az országgyűlés elfogadja a tervezetet, akkor jövőre a tevékenység megkezdéséhez szükséges bejelentkezést csak elektronikus úton lehet megtenni.

Ha a leendő egyéni vállalkozónak nincs internetkapcsolata, akkor helyette egy megbízott is eljárhat - ez jelentős különbség a hatályos szabályokhoz képest, hiszen most senki sem járhat el az okmányirodákban a vállalkozó helyett, mindent személyesen kell intézni.

A leendő vállalkozó az ügyfélkapun keresztül jelentkezhet be, ezt követően a körzetközponti jegyző haladéktalanul beszerzi a vállalkozó adószámát és statisztikai számjelét. Az adatokat a jegyző a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalához továbbítja, a hivatal felel a vállalkozók nyilvántartásáért. Az új szabályok alapján a nyilvántartásba vett adatokat csak a hivatal tudja majd módosítani vagy törölni, a jegyzőknek ilyen jogosultságuk nem lesz.

A változásból az is következik, hogy nem lesz kötelező kikérni az egyéni vállalkozói igazolványt, a tevékenység enélkül is végezhető lesz. Természetesen ha valaki mégis ragaszkodik a papíralapú azonosítóhoz, az a továbbiakban is szert tehet ilyen igazolványra. Ezt szintén az ügyfélkapun keresztül intézhetik a vállalkozók, az igazolványt pedig vagy postán kapják meg vagy az okmányirodákban vehetik át.

Mivel az igazolvány kiváltása nem lesz kötelező, az egyéni vállalkozói tevékenység megkezdésének semmilyen díja vagy költsége nem lesz jövőre (ma az igazolvány kiváltásához tízezer forint illetéket kell fizetni). Az ügyfélkapus ügyintézés díjtalan, a hatóságok pedig maguk lesznek kötelesek egymástól beszerezni a szükséges dokumentumokat.

Bizonyos tevékenység csak bizonyos végzettség vagy szaktudás mellett végezhető, emellett feltétel a büntetlen előélet is. Az ingyenesség természetesen a módosításokra is vonatkozik majd - ez ma háromezer forintba kerül.

 

Több egyéni céget akar a kormány

Változna az egyéni cégek szabályozása is jövőre. Mivel jelenleg nincs érdemi különbség az egyéni cég és vállalkozó között, az egyéni cégek száma kétezer alatt van. Jövőre viszont az egyéni cég gazdasági társaságnak minősülne, igény szerint korlátolt felelősséggel és saját, a vállalkozótól elkülönült vagyonnal.

Ha a korlátolt felelősséget választja, maga határozhatja meg azt az összeget, amelynek erejéig felel. Ha az egyéni vállalkozó tevékenységét egyéni cégben folytatja, töröltetnie kell magát a vállalkozói nyilvántartásból.
Szerző: idegen babérok  2009.09.22. 10:54 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://idegenbaberok.blog.hu/api/trackback/id/tr671398968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása