Népszabadság: http://nol.hu/lap/lakaskulcs/20090918-a_muskatlit_erdemes_atteleltetni

 

A társasházi lakásban élők sokszor kénytelenek egynyári növényként kezelni a muskátlit, mert nincs hol átteleltetniük. Ez kicsit drágítja a balkonkertészkedést. A kertes házakban könnyebb elfogadható telelőhelyet találni a növényeknek.

 

A hagyományos muskátlik ...
A hagyományos muskátlik mellett egyre több különleges színűvel igyekeznek levenni a lábukról a vevőket
Népszabadság - Czauner Péter

Az első keményebb éjszakai fagyok előtt a balkonokról is telelőhelyre kellene szállítani a muskátlit. Mielőtt a teleltetésre vállalkoznak, tudni illik: csak az erős, egészséges növények hajtanak ki tavasszal. Az álló muskátlik jobb eséllyel indulnak a teleltetésnek, mint futó változataik. Utóbbiak között ugyanis több az olyan hibrid, amelyeket termesztőik a robbanásszerű egynyári virágzás miatt választottak ki. Ezek is átteleltethetők, de jövőre a satnya hajtásrendszeren madárkás levélzetet és foghíjas virágokat nevelnek.

A professzionális muskátlikertészek szerint felesleges bajlódni a növény házilagos átteleltetésével, hiszen tavasszal viszonylag olcsón lehet egészséges növényeket vásárolni. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy az időben kiültetett erős, fiatal növény jó kéthetes előnnyel kezdi ontani virágait azokhoz képest, amelyek túlélték a fagyos hónapokat. A megfontolandó intelem ellenére a muskátlit sokan átteleltetik, és ez viszonylag egyszerűen megoldható. Magyarországon általában október második felében kell a teleltetést megkezdeni, de a hobbikertészek állandó időzavara miatt már most lehet készülődni.

A strapabíró, egészséges muskátliegyedek könnyedén átvészelik a fagyos hónapokat.

A cserépben, dézsában maradó, télre védett helyre költözők utolsó növényvédelmi munkáit most lehet elvégezni. A gombabetegségek ellen a réztartalmú szerek ajánlhatók, s így a télen elszaporodó tetvek írmagját is el lehet pusztítani. A kertészeti árudákban tanácsot és vegyszert is adnak. Annak, akinek annyi növénye van, hogy egy-egy alkalommal 5-10 liter permetlét is elhasznál, érdemes néhány ezer forintért beszereznie egy kisebb pumpás permetezőt. A csúnyább hazai gyártmányúak alkatrész-utánpótlása jobban megoldott, mint a dekoratív spanyol, olasz gépeké. A jól sikerült permetezés után télen sem a gomba, sem a rovarok nem támadnak.

A legegyszerűbb megoldás a növényt földestül, cserepestül, balkonládástul világos, legfeljebb 6-8 Celsius-fokra hűlő helyiségbe, ablakkal ellátott fáspincébe, verandára, folyosóra, garázsba vinni, Ott már csak arra kell vigyázni, hogy a talaj ne száradjon ki teljesen. Ha megfelelő körülményeink vannak, ezt érdemes kipróbálni. A becipelés előtti hetekben célszerű a hajtásokat megritkítani - ha nem az utolsó pillanatra hagyják ezt a munkát, a sebek még begyógyulnak -, és az elszáradt leveleket is el kell távolítani.

Másik lehetőség a balkonláda tucatnyi növényének gyökerét - a hajtásokat alaposan visszametszve - egyetlen cserépbe ültetni s ezt vinni fagymentes pincébe. Tavaszszal a pezsdülő egyedeket több órára vízbe kell áztatni, s ezt követően ültethetők nyári helyükre.

Sokan esküsznek a szárítóköteles módszerre. A talajuktól megtisztított növényeket a fagymentes pincében kihúzott szárítókötélre kell akasztani. A leveleket és a virágokat sem kell eltávolítani, mert az esetleges sebzések nem gyógyulnak be. Ilyenkor azonban fertőződhet vagy teljesen kiszáradhat a muskátli.

A muskátlikon kívül az angyaltrombita, a banán, a bougainvillea és a citrusok nem élik át a szabadban maradandó károsodás nélkül az első fagyokat sem. A teleltető hely kiválasztása nem egyszerű, a legérzékenyebbek közé tartozók, így a bougainvilleák túl sötét helyen elvesztik levelüket. Mások téli szállásán a friss levegőről vagy a párologtatásról kellene gondoskodni.

Szerző: idegen babérok  2009.09.18. 09:27 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://idegenbaberok.blog.hu/api/trackback/id/tr51390061

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása