Freespirit.hu

Sokan fürkészik, mi a hosszú élet titka. Egy új kutatás arról számol be, hogy nem a csodaszerekben kell bízni, sokkal hatékonyabb, ha a barátságokat ápoljuk.

 

Azok, akik erős baráti kapcsolatrendszerrel rendelkeznek, tovább élnek. Az ausztrál vizsgálat adatai szerint a kitűnő szociális kapcsolatokkal bíró idősebb emberek több mint tíz évvel élnek tovább, mint azok, akiknek nincsenek barátai, sőt magányosan, egyedül kell leélni életük egy részét.

 

Építsd a kapcsolatokat!

A pontos adatok szerint azok élnek hosszabb életet, akik bizton építhetnek gyermekeikre és más hozzátartozójukra, és kiterjedt rokonsággal ápolják a kapcsolatokat. Számos tanulmány jutott arra a következtetésre is, hogy tovább élnek azok, akik sok emberrel tartanak kapcsolatot. Ezek után néhány tanulmány azt vizsgálta, hogy a különböző típusú kapcsolatok (baráti, érzelmi, szülöi vagy gyermekünkkel való kapcsolat) különböző hatással vannak-e az élettartamra. A szakemberek természetesen számításba vettek számos tényezőt, amely hatással lehet arra, hogy meddig él valaki, ezek voltak az életkor, az egészség, az esetleges dohányzás, és a nemi identitás. Az eredmények arról tanúskodtak, hogy azok élnek tovább, akiknek kitűnő a társadalmi kapcsolatrendszerük, rengeteg baráttal rendelkeznek, és a rokonságnak is megbecsült tagjai.

 

Életmentő barátok

Azok is hosszabb életüek, akiknek bizalmas jó barátai vannak, akikkel meg tudják osztani a a kisebb problémákat, örömöket. Furcsa módon a szülőkkel, gyermekekkel ápolt jó kapcsolat önmagában nem volt hatással a túlélésre. A kutatók egyelőre nem tudják a magyarázatot arra, hogy a barátság miért van ekkora hatással az élethosszra. Úgy vélik, hogy a barátok befolyással vannak ránk, és sokkal egészségesebb viselkedési formákat veszünk fel a hatásukra. Például abbahagyjuk a dohányzást, vagy a túlzott alkoholfogyasztás ártalmas hatásaira hívják fel figyelmünket. A barátok segítenek abban is, hogy nagyobb legyen az önbecsülésünk. De az is lehetséges, hogy a barátság a fizikai állapotra is hatással van, és ez kompenzálja talán a stressz negatív hatásait.

Szerző: idegen babérok  2009.10.06. 10:24 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://idegenbaberok.blog.hu/api/trackback/id/tr571430963

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása