Világgazdaság: http://vg.hu/index.php?apps=cikk&cikk=290525&fr=hs

Harsányban épül gyár a már levédett magyar találmány előállítására, 600 millió euróból
 

Globális érdeklődést váltott ki a hagyományos napelempaneleknél 20-40 százalékkal több energiát termelő magyar fejlesztésű napelemes tetőcseréprendszer. Forgalmazására eddig több mint 30 országból, többek között Ausztráliából, az Egyesült Államokból, Mexikóból, Németországból, Ausztriából, Szlovákiából, Hollandiából, Belgiumból, valamint a Dél-afrikai Köztársaságból érkeztek ajánlatok – tudtuk meg Tóth Miklóstól, a rendszer feltalálójától. Kaliforniában és Németországban mintaházat, Mexikóban állami nyugdíjasfalut építenek a találmány felhasználásával. A napelemes tetőcseréprendszer technológiája és gyártása világszerte védettséget élvez, így Magyarország exportcikkévé válhat.
Harsányban már épül a világ első napelemes tetőcserépgyára. Az önkormányzat által jelképes összegért felajánlott 3000 négyzetméteres területen a tervek szerint november végén – ha sikerül előteremteni a még hiányzó pénzt – indul a gyártás is. A 600 milliós beruházással épülő üzemben az ABB Robotics 12 ipari robotja évi egymillió cserepet állít majd elő. „A létesítmény jövőre összeszerelő egységgel bővül. A termék Magyarországon előreláthatólag október végétől kapható, már tárgyalunk a lehetséges forgalmazókkal” – közölte lapunkkal Tóth Miklós. A jövő év elején az USA-ban is épülhet ilyen gyár, New Yorkban már bejegyezték Tóth Miklós cégét, a Solarex-Ideas Incorporationt.
A feltaláló 2009-ben, a müncheni InterSolar kiállításon mutatta be termékét. Fejlesztése különlegessége, hogy a hagyományos, napenergiából áramot termelő panelekkel szemben ez teljesen beilleszkedik a tetőkörnyezetbe, így például műemlék épületeken is alkalmazható. A termék felszerelve beilleszthető az eredeti cserép helyére, mert nem igényel külön tartószerkezetet, súlya a hagyományos cserépének csupán egyharmada, és a fajlagos javítási költsége is jobb, ugyanis meghibásodás esetén – ezt a világító él jelzi – csak egyet kell kicserélni. A hagyományosnál lényegesen jobb energiatermelő képesség a felhasznált alapanyagoknak, valamint a termék felületi viszonyainak köszönhető. A rendszer a felületébe integrált fűtőszálaknak köszönhetően leolvasztja a havat, és beépített akkumulátorral is rendelhető. Egy családi ház teljes áramellátásához 100–300 cserép szükséges, amelyek akár egyesével is megvásárolhatók és beépíthetők, így az alkalmazása nem jelent egyszerre nagyobb kiadást. A szabadalmi védettség kiterjed a továbbfejlesztésekre is, hiszen – Tóth Miklós tájékoztatása szerint – az új megoldás a világ összes tetőcserépformájához gyártható.
Fődíj a fejlesztésnek. A napelemes tetőcseréprendszer Genius-Europe díjat kapott az Európai Parlament kezdeményezésére létrejött Nemzetközi Találmányi Vásáron. A szeptemberben, Budapesten megrendezett kiállításon 310 találmányt mutattak be, ezek közül Tóth Miklós fejlesztése nyerte el a fődíjat. A napelemes tetőcserép megalkotására irányuló amerikai, olasz és francia próbálkozások sikertelenek voltak, a magyar feltaláló fejlesztette ki a működő és alkalmazható technológiát.

Szerző: idegen babérok  2009.09.29. 09:58 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://idegenbaberok.blog.hu/api/trackback/id/tr281414911

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása