Világgazdaság: http://vg.hu/index.php?apps=cikk&cikk=289582

 

A kedvező kondíciójú konstrukcióhoz kevesen juthatnak majd hozzá
 
 
 

Gőzerővel készülnek a hitelintézetek október 1-jére, amikortól ismét igényelhetik az ügyfelek a támogatott forintalapú kölcsönöket. Kapható lesz a hitel egyebek között az OTP-nél, az MKB-nál, az UniCreditnél, az FHB Jelzálogbanknál és a takarékszövetkezeteknél is. Az Axa Bank egyelőre vizsgálja, mekkora ügyfélkört érinthet az új hitel, és ez alapján mérlegeli majd, megéri-e kifejleszteni az új termékeket.
Érdeklődők már vannak szép számmal – számol be az OTP és az FHB is, ez nem csoda, hiszen a támogatott forintkölcsön az arra jogosultak számára kedvező alternatíva lehet a devizahitellel szemben. A kamata és törlesztőrészlete ugyanis alacsonyabb lehet a devizaalapú konstrukciókénál, emellett árfolyamkockázattal sem kell az ügyfélnek számolnia – magyarázza az UniCredit Bank.
A vonatkozó kormányrendelet szerint a kölcsönök kamata és kezelési költsége maximum 3 százalékponttal haladhatja meg az elmúlt három hónapban kialakult aukciós állampapírhozamok 110 százalékát. Ez az átlaghozam szeptemberben az egyéves lejáratú állampapíroknál 8,94, az ötéveseknél 8,89 százalékos volt, vagyis jelenleg nagyjából 12,8 százalék körül van a plafon. Ebből azonban még le kell vonni a támogatás mértékét, ez a hitelcéltól és a hiteligénylő gyermekeinek számától függően az állampapírhozam 40–70 százaléka lehet, így a hitelköltség kezdetben 6,5–9 százalék között alakulhat. A legmagasabb hitelköltséget azoknak kell majd megfizetniük, akik használt lakás korszerűsítésére igénylik a kölcsönt, a legalacsonyabbat pedig azoknak, akik új lakást vásárolnak, vagy építkeznek, és legalább hat gyereket nevelnek. A 2-3 gyereket nevelő családok 8 százalék körüli hitelköltséggel számolhatnak.
Érdemes lehet egyébként néhány hónapot várni a kölcsön felvételével, az állampapír-aukciós hozamok ugyanis nagymértékben csökkentek az elmúlt hetekben. A legutóbbi egyéves diszkontkincstárjegy-kibocsátáson már a 7 százalékot sem érte el az átlaghozam, 7 százalékos átlagos kamatszint mellett pedig már csak 6–7,9 százalék közötti hitelköltségplafonnal értékesíthetik a támogatott forinthitelt a bankok.
A kedvező kondíciójú forintkölcsönre azonban még a korábbi támogatott hiteleknél is kevesebben jogosultak. A gyermektelenek és egy gyereket nevelők legfeljebb 35, a több gyereket nevelők 45 éves korukig vehetik fel, de csak akkor, ha nem rendelkeznek lakástulajdonnal és más támogatott hitelük sincs. Tovább szűkíti az igénybe vevők körét, hogy új lakás, illetve építkezés esetén a kiszemelt ingatlan értéke Budapesten és a megyei jogú városokban maximum 25 millió, vidéken legfeljebb 20 millió forint, a maximális hitelösszeg pedig ennek a fele lehet. Használt lakás vásárlására nem igényelhető a kölcsön, csak korszerűsítésre – legfeljebb 5 millió forintnyi.
Az állam egyébként évente 3 milliárd forintot szán a kölcsönök kamattámogatására, e keret kimerítéséhez az FHB számítása szerint évente 55-60 milliárd forintnyi támogatott lakáshitelt kellene kihelyezni. Ennyi igény azonban feltehetően az idén már nem érkezik be a konstrukciót kínáló bankokhoz.
 

 

Forinthitel piaci alapon
A csökkenő alapkamatnak köszönhetően a kevesek számára elérhető támogatott lakáshitel mellett egyre több hitelintézetnél jelenhetnek meg a szintén kedvező kamatozású piaci feltételű forintkölcsönök.
Az Axa Bank néhány napja kezdte meg az úgynevezett Hazai Hitel forgalmazását, amelynek kamata a budapesti bankközi kamatokhoz (Bubor) igazodik, és lakáscélra jelenleg 11,3 százalékos THM-mel kapható.
Lapunk úgy értesült, októbertől a CIB Bank is elkezd forgalmazni egy viszonylag kedvező kondíciójú, piaci kamatozású forintalapú jelzálogkölcsönt.






 

 

Szerző: idegen babérok  2009.09.22. 08:54 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://idegenbaberok.blog.hu/api/trackback/id/tr881398734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása