stop.hu

Hanyag a testtartása? Másszon falat!


A műfalmászást, úgy mondják, valószínűleg a sziklamászók találták ki, hogy rossz időjárásban se kelljen megfosztaniuk magukat kedvenc sportjuktól. Mindenesetre a fiatalok körében hódít ez a sport. Az érdeklődőknek tanfolyamot sem kell elvégezni, a mászóklubokban segítenek az első lépések megtételében.

 

A falon "fogások" és "lépések" követik egymást. Így mindenki maga választhatja ki, hogy milyen nehéz úton akar feljutni a kijelölt pontra. A mászás lényege, hogy megtaláljuk azt a mozgássort a falon, ami a legkevesebb erő felhasználását követeli meg. Ez a sport változatosabb, mint a futás, az úszás, a konditermi edzés, mivel szinte nincs két egyforma mozdulat. Javítja a koncentrációt, mert ki kell találni a legkönnyebben megvalósítható mászókoreográfiát.

Nem titok, kell hozzá némi bátorság is, hiszen lépésről lépésre magasabbra kerülünk a talajtól. Fejleszti a térérzetet, az egyensúlyt, javítja a mozgáskoordinációt. Még a tériszony is legyőzhető a fokozatosság betartásával. Különösen jó a hátizom erősítésére, javítja a gerincferdülést vagy a hanyag testtartást.

A mászófalak lehetnek kötelesek és úgynevezett boulderfalak. Előbbi azt jelenti, hogy egy, a csípőnkre csatolt hevederes "beülőben" mászunk felfelé. Ezt egy kötélhez rögzítették, ami a plafonon lévő felfüggesztésen halad át, és odalent - szintén beülőben - a segítőnk tartja, adagolja a kötelet. Ő figyel, és biztosít. Rossz mozdulatnál így nem a földre zuhanunk, mert a beülő megfog. A mászásnak ezt a fajtáját magasabb falakon űzik. A kisebb, maximum ötméteres belmagasságú termekben lehet gyakorolni a boulderezést. Ez a mászás legrövidebb távú variációja.

Rövid, kis szakaszokat, öt-tíz mozdulatos utakat lehet megmászni. Mindig figyelni kell arra, hogy ne kerüljünk valamelyik mászó alá, hiszen ránk is eshet. Csak addig érdemes mászni, amíg magabiztosak vagyunk. Fontos, hogy mindig maradjon tartalék erőnk a lefelé mászáshoz is.

A boulderezéshez elég egy speciális mászócipő és egy magnéziazsák. A köteles mászáshoz cipő, magnéziazsák, beülőheveder, kötél, karabiner, biztosítóeszköz kell. A magnézia (magnézium-karbonát) az a fehér por, amit a szertornászok is a tenyerükre dörzsölnek, hogy ne izzadjon, ne csússzon. A magnéziazsák könnyen felcsatolható a derékra.

Kezdőként heti két-három alkalomnál nem szabad többször mászni, az ízületek és az izmok fokozatos terhelése érdekében.

 

Szerző: idegen babérok  2009.11.10. 10:16 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://idegenbaberok.blog.hu/api/trackback/id/tr651514814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása