Ingatlanmenedzser: http://www.ingatlanmenedzser.hu/tippek/20081106_tippek_igy_csokkenheti_felere_a_vizfogyas.aspx

 

Míg egy átlagos méretű fürdőkád megtöltése 140-150 liter vizet igényel, addig a zuhany alatt alkalmanként körülbelül 70 liter használunk el. Víztakarékos zuhanyfejjel, csapteleppel, vagy öblítőtartállyal tovább mérsékelhető a vízfogyasztás. Víz- és energiatakarékossági tippjeink következnek.

Az egy főre eső vízfogyasztás éves szinten 50 ezer literre tehető, ennek fele melegvíz. A vízmennyiség csökkentésére több víz- és energiatakarékos megoldás létezik: a tudatos vízhasználat éppúgy ide sorolható, mint a speciális szerkezetek, berendezések.

Új generációs csaptelepek

Léteznek víztakarékos zuhanyrózsák és csaptelepek, melyek hagyományos társaikhoz képest fele annyi vizet használnak ugyanazon célokra, s mindezt úgy, hogy nem megy a komfortérzet rovására. Ha a hagyományos zuhanyfej helyére energiatakarékos zuhanyrózsa kerül, évente 2-6 ezer liter vizet is meg lehet takarítani személyenként.

Vízszabályozás zuhanystoppal 

A fürdőkben hasznosak a zuhanystopok, melyek segítségével egy mozdulattal elzárható, illetve - a beállított vízhőmérsékleten - újra megnyitható a zuhany. A zuhanyzóba célszerű víztakarékos zuhanyrózsát, zuhanyváltót és áramláskorlátozót szerelni. Nemcsak vízszabályozóval, hanem hőmérsékletszabályozóval ellátott csaptelepek is kaphatók.
 
Egykaros keverőcsapok

Közkedveltek az egykaros keverőcsapok (aerátos csapvégek), melyek a vízhez levegőt kevernek, s így kevesebb víz elegendő a kézmosáshoz vagy a mosogatáshoz. Az egykaros szerkezetek előnye, hogy könnyen és gyorsan beállítható a kívánt vízhőmérséklet, mint a különálló - hideg-, melegvizet folyató - csapokkal. Integrált vízfékkel ellátott víz- és energiatakarékos csaptelepek is felszerelhetők mosdóhoz, mosogatóhoz.

Vízpazarló öblítőtartályok

A háztartásokban elfogyasztott vízmennyiség mintegy 25-30 százaléka - éves szinten személyenként körülbelül 12-15 ezer liter - a toalett-használathoz kapcsolódóan távozik. Korszerű öblítőtartályokkal sok pénzt lehet megtakarítani. A tartályokba vízelzáró szelep építhető be, ennek segítségével annyi víz folyik ki a tartályból, amennyire éppen szükség van. A vízelzáró minden tartályba beszerelhető, ily módon a vízfogyasztás mintegy 30 százalékkal csökkenthető. Léteznek olyan öblítő tartályok is, melyeknél a vízmennyiség kézzel szabályozható: a maximális mennyiség 6-9 liter, a minimális 1 liter. Nyilvános helyeken már elterjedtek a víztakarékos WC-tartályok: a „kétgombos” szerkezetek automatikusan adagolják a vizet, a kívánt intenzitás szerint.

Víztakarékosság a konyhában

A konyhákban is nagy mennyiségű víz folyik el feleslegesen. Szakemberek a többaknás, esetleg több vízvételezési helyű vizesblokk kialakítását javasolják. Nemcsak a nagyobb, hanem az egy-két személyes háztartásokban is érdemes kétaknás a konyhai mosogatót állítani. Ahogy a fürdőben, úgy a konyhában is célszerű víztakarékos csaptelepet, áramláskorlátozót szerelni.

További tippek energia- és víztakarékossághoz:

- A csöpögő vízcsapokat ajánlott mielőbb megjavíttatni. Ha ez elmarad, több ezer liter víz mehet veszendőbe évente
- A mosógépet és a mosogatógépet csak akkor használja, ha azok teljesen megteltek. Ha kétszer használja a félprogramot, több vizet és áramot fogyaszt, mintha a normál programmal egy alkalommal tisztította volna a szennyest
- Magas, 60-90 Celsius-fokon csak indokolt esetben, erősen szennyes ruhákat mosson. A normál használatú ruhák többsége 40 fokon is tisztára mosható, viszont áramot takarít meg

Szerző: idegen babérok  2009.09.18. 09:10 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://idegenbaberok.blog.hu/api/trackback/id/tr31390031

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása