Ingatlanmenedzser: http://ingatlanmenedzser.hu/tippek/20081112_magyar_orulet_keszitsen_sorkollektort.aspx

 

A találmány ugyan kanadai, de Magyarországon valóságos népi mozgalommá nőtte ki magát: sörösdobozokból készülnek a házi napkollektorok, írja a Vas Népe megyei napilap.

 

Sörkollektor (www.sorkollektor.hu)  - így hívják a különleges, naplopó berendezést. Egyszerű elven működik, elég a napon hagyott autóra gondolni, és máris tudjuk a nagy titkot: zárt térben gyorsan és erőteljesen felmelegszik a levegő. Vagyis olyan berendezésre van szükség, amely megfogja és összegyűjti a hőt, és azt különféle kiegészítő eszközök segítségével bejuttatja a lakásba, házba. 

Sörkollektor

 

Forrás: koos.hu

A sörkollektor egyszerű jószág - mesélte el Horváth Zoltán -, az üres, kimosott, alul és felül kivágott sörösdobozokat oszlopokká kell összeragasztani hőálló szilo-plaszttal, ezekben áramlik és melegszik fel a levegő. A 10 dobozból álló hengerek egy-egy alsó és felső gyűjtődobozhoz csatlakoznak - két négyzetméteres házi napelemhez százötven dobozra van szükség. Az alsóba kerül a szobából ventilátorral kiszívott levegő, ami feketére festett hengereken áthaladva a napsütéstől felmelegszik, és összegyűlik a fenti tárolóban, ahonnét visszajut a lakótérbe

folytatás a témában az Ingatlanmenedzseren: http://www.ingatlanmenedzser.hu/tippek/20081221_sporolna_futesen_hasznaljon_sorkollektort.aspx

 

Nemrég számoltunk be házi napelemes mozgalomról, a sörkollektorokat készítő önszerveződő közösségről. A nép kezdeményezéshez egyre többen csatlakoznak, néhányan már panellakáshoz is "bevetették" a pár tízezer forintból összehozható berendezést.

 

Néhány héttel ezelőtt a Vas Népe napilap írása nyomán az Ingatlanmenedzser is beszámolt a sörkollektor névre hallgató, házi készítésű, "naplopó" eszközről, amelynek segítségével csökkenthető a fűtés költsége.

Az általában családi házakon alkalmazott "barkács-napelem" a lakásban élők érdeklődését is felkeltette - a
sorkollektor.hu oldal egyik legfrissebb bejegyzésében a berendezés panelban való alkalmazás lehetőségéről is szó esett:

" Egy alap söröslovat (kollektor - szerk.) szeretnék készíteni, amit egy panellakás erkélyére szertnék “kifüggeszteni”. Az erkélyem tájolása ideálisnak mondható. A déli iránytól csak néhány fok választ el. Milyen megoldást tudtok javasolni annak érdekében, hogy a koli kerete a lehető legkönyebb legyen, és mégis megfelelő szigetelése legyen az abszorbereknek? Az osb lapon gondolkodtam, hiszen közületek sokan használják, de úgy vélem, hogy szinte lehetetlen olyan lakkozással ellátni, ami megvédené a korrózió, és főleg a pára ellen….vagy nem jól gondolkodom?Mértétek már körülbelül hány kilogramm lehet egy felszerelt berendezés?

Mint sokan tudjátok a távhős lakásokban nagyon drága a fűtés, és bizony sokszor szorulna kiegészítésre. Amikor enyhébb idő van, a kazános csak langyos vizet keringet, attól meg melegebb nincs, csak az egységek száma nő a költségosztókban.

Nálunk tudomásom szerint nincs külön rendelet ami tiltaná ilyen berendezés kiszerellését. mindenféle engedélyek nélkül kerülnek fel klíma, és a digitális televíziózás kellékei is a falra. Így én is próbálkozni fogok majd. Tavaly már az erkély felől egy külső nikecell szigetelést elvégeztem, most pedig egy koli építésén fáradozom. Ha valakinek van panellakásos tapasztalata a kolival azt örömmel venném…" - tette fel a kérdést
az egyik érdeklődő.

A válaszokból kiderül, hogy műszakilag nincsen akadálya a panelos sörkollektornak, viszont a társasházi közösséggel engedélyeztetni kell, ha valaki szeretné ilyen módon szeretné csökkenteni a fűtési költségeket:

"- Azt írod, már szigetelted a külső falat, ezért ne tegyél a sörösdobozok mögé újabb szigetelést.  Oldalára nem feltétlenül kell szigetelés, én sem tettem, mégis jól teljesít.  Az időjárás ellen nem festéssel védtem az enyémet, hanem 0,2 mm-es ipari alufóliával borítottam be az oldalait és a tetejét.  Az én kollektorom kb 40 kg, bár ennek dupla hátfala van, és közte 5 cm kőzetgyapot, ami elég nehéz. A felülete kb 2,5 négyzetméter."

"- Jómagam is egy panel(ra)ba készítem a lovaimat, ugyan nem kell engedély, sem bejelentési kötelezettség sincs, DE a társasháznak engedélyeznie kell!!! Szerintem szavaztasd meg a legközelebbi lakógyűlésen, mert, ha valaki beperel a házból, veszítesz, és a hangulat sem lesz túl vidám a házban. Tapasztalatom szerint minden lakóközösségben van, legalább egy “pereskedő”, mindent ellenző lakó "- olvasható a sorkollektor.hu vonatkozó bejegyzésében.

Mi az a sörkollektor és hogyan működik?

Az üres, kimosott, alul és felül kivágott sörösdobozokat oszlopokká kell összeragasztani hőálló szilo-plaszttal, ezekben áramlik és melegszik fel a levegő. A 10 dobozból álló hengerek egy-egy alsó és felső gyűjtődobozhoz csatlakoznak - két négyzetméteres házi napelemhez százötven dobozra van szükség. Az alsóba kerül a szobából ventilátorral kiszívott levegő, ami feketére festett hengereken áthaladva a napsütéstől felmelegszik, és összegyűlik a fenti tárolóban, ahonnét visszajut a lakótérbe. Vannak még finomságok, ám a működési elv nagyjából így fest. Mindebből logikusan következik, hogy a ház falára szerelt rendszerhez át kell fúrni a falat.

 

A nagyjából két négyzetméteres napkollektor 40-60 ezer forintból kihozható - de van olyan tagja is a sorkollektor.hu-nak, aki 10 ezer forintból összeügyeskedte. Egyetlen hátránya a rendszernek, hogy napfüggő , szűrt fényben még működik, de esőben már természetesen nem. Mindezzel együtt a kollektorral 15-20 ezer forint megspórolható egy-egy fűtési szezonban. Vagyis nagyjából két-három év alatt megtérül a befektetett összeg, szemben a hagyományos napelemes rendszerekkel, ahol ez az idő körülbelül 10-15 esztendő.

Szerző: idegen babérok  2009.09.18. 09:05 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://idegenbaberok.blog.hu/api/trackback/id/tr761390021

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása