A precízen törlesztő ügyfeleknek érdemes megfontolni a hitelkiváltást

Nem csak a banki mentőcsomagok segíthetnek az alacsonyabb törlesztőrészletre vágyó adósoknak: még mindig vannak olyan jelzálog-hitelezők, amelyek vállalják, hogy kiváltják a kölcsönöket alacsonyabb kamatúra s így kisebb havi részletűre. A hitelközvetítők szerint három olyan társaság van, ahova érdemes lehet átvinni a meglévő jelzáloghitelt: az Aegon Hitel, az Axa Bank és az UCB Ingatlanhitel. Nem mindenkit látnak azonban szívesen a társaságok. „Ezek a cégek a hitelkiváltással kizárólag jó ügyfeleket szeretnének vásárolni” – osztja meg tapasztalatait Kiss Gábor, a hiteltanácsadással foglalkozó Benks Kft. régióvezetője. A jelek szerint sikeresek is ebben: az Aegon Hitel klienseinek 27 százalékát másik banktól orozta el, az UCB-nél pedig a kiváltási célú érdeklődések száma sokszor meghaladja a lakáscélúakét.
Hogy ki a jó ügyfél, arra kézenfekvő a válasz: az, aki precízen fizeti a hitelei részleteit. „Minél makulátlanabb valakinek a hitelmúltja, annál kedvezőbb feltételeket, kondíciókat tudunk a számára biztosítani” – közölte lapunkkal Lajtai Attila, az UCB marketing- és direkt értékesítési vezetője. Ez a szempont annyira fontos, hogy a társaság akár a jövedelemvizsgálattól is hajlandó eltekinteni az olyan klienseknél, akik igazolni tudják, hogy az elmúlt öt hónapban rendesen fizették a részleteiket. Az UCB emellett kiszámíthatóbb is a legtöbb versenytársánál, ugyanis forintban fix törlesztőrészletet és akár ötéves kamatperiódust is vállal devizahitelek esetében is.
„Az Axa is meglehetősen rugalmasan kezeli a jövedelemigazolásokat, és inkább az adósmúltra koncentrál” – mondja Kiss Gábor. A társaság tízféle kategóriába sorolja a klienseket, a legjobb, P1-esbe tartozók öt-hat százalékponttal alacsonyabb kamattal juthatnak kölcsönhöz, mint a legrosszabb, P10-es ügyfelek. Bár az minősítés minden elemét nem ismerik pontosan a hitelközvetítők, tapasztalataik szerint a legtöbb igénylő a legjobb három kategória valamelyikébe esik. A P5-ösbe vagy annál rosszabb csoportba pedig általában csak a banki feketelistán szereplők kerülnek.
Szigorúak a feltételek az Aegon Hitelnél is. A társaság a Hitelcsere programban csak olyan adóssal áll szóba, aki annuitásos jelzáloghitelét az elmúlt 12 hónapban pontosan fizette, emellett igazolt jövedelme eléri legalább a minimálbért. Aki viszont megfelel a feltételeknek, annak a cég a korábbi svájcifrank-alapú kölcsönnél 10 százalékkal alacsonyabb törlesztőrészletet garantál. Létezik az Aegonnál emellett úgynevezett hitelkiváltási kölcsön is, ingatlancélra felvett, forintalapú jelzálogkölcsön lecserélésére. Ehhez azonban csak azok juthatnak hozzá, akiknek az ingatlanuk kiemelt területen helyezkedik el, emellett havi jövedelmük a megélhetési költségek és törlesztések levonása után meghaladja az adósság 1/90-ed részét.
A tanácsadók szerint érdemes legalább fél éven át nagyon pontosan fizetni a meglévő hitelek részleteit és a kölcsönhöz kapcsolódó biztosítások havi díjait, valamint megfelelni a kényes ízlésű, frankban hitelező cégeknek, a hitelek kiváltásával ugyanis akár havi 30-40 százalékkal is csökkenhet a részlet, miközben – ellentétben a bankok ajánlataival – nem nő a futamidő, és a tőketörlesztés sem szünetel. Trükközni is lehet persze, pozitív adóslista híján ugyanis a hitelezők nem látják az ügyfél összes hitelét.

 

 TÁBLÁZAT
Hitelkiváltó kölcsönök
Forrás: VG-gyűjtés
(százalék)
HitelezőTHMkamat-
 periódus 
Axa lakáshitel (P1)6,173 hónap
 7,066 hónap
 7,4312 hónap
Axa szab. fel. (P1)6,853 hónap
 7,746 hónap
 8,1112 hónap
UCB (Prémium 1)6,2; 5,77*5 év
* Nyolcmillió forint fölött.  


x bezár

 

Szerző: idegen babérok  2009.09.18. 08:23 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://idegenbaberok.blog.hu/api/trackback/id/tr121389966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása