Privátbankár: http://www.privatbankar.hu/html/cikk/cikk.php?kommentar=27095

Magyarországon a pénzügyi kultúra még gyerekcipőben jár; részben ennek is köszönhető, hogy sokan még a Magyarországra begyűrűző pénzügyi válság ellenére sem fogják vissza magukat a költekezésben, és engednek a karácsony előtti reklámok csábításának - véli Antal Katalin pszichológus, a Banki Hitel Károsultjainak Egyesülete elnöke.

 

A szakember az MTI-nek adott interjújában úgy vélte, az adósságcsapdák kialakulásának a megelőzését már a gyerekkorban el kellene kezdeni a takarékoskodás gyakorlatának elsajátításával. Magyarországon ma több generáció semmilyen pénzügyi ismerettel nem rendelkezik - figyelmeztetett a pszichológus. Mint mondta, még nehéz anyagi körülmények között élve sem könnyű nemet mondani a fogyasztói társadalmat jellemző árutömegek, reklámok csábításainak. A józanság, a mérlegelés, a felelősségteljes döntések azonban hosszú távra nyugalmat és biztonságot jelenthetnek - fűzte hozzá.


Az elmúlt 15-20 évben gyökeresen megváltozott az életmód Magyarországon, és ezzel együtt a fogyasztói szokások is rendkívül gyorsan átalakultak. A tömegével megjelenő árucikkek és reklámok, a mindennapos "akciók" magukkal hozták a "vásárlási lázat", amely különösen ünnepek idején erősödik fel. Emlékeztetett arra, míg korábban világos volt, ki hol helyezkedik el a társadalmi hierarchiában, a rendszerváltozás után ez felborult, és "mindenkinek magának kellett megtalálni helyét". Az emberek pedig a legkönnyebben a fogyasztási szokások alapján tudták besorolni magukat, ezzel mintegy "identitást vásároltak", sokszor persze erejükön felül.

Sokan az elmúlt években túlvállalták magukat és adósságcsapdába kerülve, hiteleiket újabb hitelekkel próbálták meg egyensúlyban tartani. Azok között, akik adósságokba keveredtek, sokan megpróbálják a "látszatot" fenntartva az addigi életszínvonalukat megőrizni egyfajta "majd csak lesz valahogy" - hozzáállással. Vannak, akik nem akarnak, vagy nem mernek szembenézni a valósággal és "optimista jóslatokba bocsátkozva" rajtuk kívülálló dolgokban bíznak.

A vásárlás mint szenvedélybetegség is megjelenhet; ekkor az ember "folyamatos vágyat érez" és nem tud ellenállni a kínálatnak. Ilyenkor az ember valójában cél nélkül költ, csak a vásárlás öröméért. Mint a szenvedélybetegségeknek általában, ennek a hátterében is állhat érzelmi labilitás, "nem kielégítő érzelmi kapcsolat".

A pszichológus szerint a legtöbben azért kerülnek anyagi nehézségekbe, mert soha nem tanulták meg az anyagi józanelvűség alapjait, nem láttak erre mintát a környezetükben. Mindez pedig súlyos következményekkel járhat, hiszen nem egy esetben láttuk már, hogy az adósságokkal teli ember feszültté és szorongóvá válik, és ez gyakran vezet a családi kapcsolatok megromlásához, vagy akár váláshoz is - figyelmeztetett.
 

 

A szakember szerint Magyarországon az említett okok miatt egyre több embernek lenne szüksége lelki segítségnyújtásra és életvezetési tanácsokra, hogy megmenekülhessenek meggondolatlanságuk olykor tragikus következményeitől. Az érintettek segítségére hozták létre 2004-ben a Banki Hitel Károsultjainak Egyesületét; a szervezet munkáját hitelügyekben jártas szakemberek, gyakorló és kezdő jogászok segítik, akik fontosnak érzik a hitelfelvevők érdekeinek a képviseletét, és szükség esetén védelmét.

Szerző: idegen babérok  2009.10.14. 10:47 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://idegenbaberok.blog.hu/api/trackback/id/tr781449237

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása