Megjelent a Magyar Közlöny keddi számában az új társasházi törvény, amely 8 nap múlva hatályba is lép. A közös képviselők ügyészi felügyeletére vonatkozó rész csak 2010. január 1-jétől hatályos. Változást jelent, hogy könnyebb lesz fellépni a nem fizetőkkel, a munkájukat nem megfelelően végző közös képviselőkkel szemben, viszont nehezebb lesz leválni a távfűtésről – derült ki az [origo] cikkéből.

A lakóközösségnek több lehetősége lesz a közös költséget nem fizető adósokkal szembeni fellépésre: ha valaki 6 hónapja elmarad a közös költséggel, és a fizetési felszólításokra sem reagált, akkor bírósági eljárás indítható ellene. A felszólítások át nem vételével nem lehet elszabotálni a fizetést, mivel kétszeri sikertelen kézbesítése után jogi útra terelhető az ügy.

Könnyebbé válik a fellépés a közös képviselővel szemben is: azokban az esetekben, amikor a törvényes működéssel kapcsolatban aggályai vannak a lakóknak (például nem hívják össze a közgyűlést, nincs hatályos szervezeti és működési szabályzat, nem számolnak el megfelelően a ház pénzével), lehetőség lesz az ügyészséghez fordulni. Mostantól tehát akár egy lakó is felléphet, ha problémákat észlel. Az ügyész pedig felszólíthatja a közös képviselőt a törvényes állapot helyreállítására, összehívhatja a közgyűlést, bírósághoz fordulhat, illetve felügyeleti biztost nevezhet ki. Az ügyészségi kontroll 2010. január 1-jén lép hatályba a társasházaknál.

Lényeges változás, hogy a "rendes gazdálkodás körét meghaladó kiadások"vállalásához a tulajdonostársak egyhangú határozata szükséges, szemben az eddigi 4/5-ös aránnyal. Ezáltal szinte lehetetlenné válik például a fűtési rendszer lecserélése, a távhőről való leválás, mivel az egyhangú döntés ritka. Ugyanakkor megelőz olyan eseteket, mint amikor vagyonosabb ügyfelek egy értékes helyen levő, de nem túl jó állapotú társasházban több lakást is megvettek, majd pedig a közgyűlésen - kihasználva jelentős szavazati jogukat - komoly (több millió forintos) extrabefizetést rendeltek el. Mivel ezt a szegényebb lakók nem tudták megfizetni, így kénytelenek voltak eladni lakásukat, persze a vállalkozónak.
 
Szerző: idegen babérok  2009.09.29. 10:15 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://idegenbaberok.blog.hu/api/trackback/id/tr371414958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása