Ingatlanmenedzser: http://www.ingatlanmenedzser.hu/hirek/20090906_nem_tud_aludni_lehet_hogy_a_kompakt_fenyc.aspx

Nem tud aludni? Lehet, hogy a kompakt fénycső az oka

Az energiatakarékos izzók egészségkárosító hatására figyelmeztet a német Épületbiológiai Szövetség.

A rendkívül mérgező higanytartalom mellett nem szabad lebecsülni ezeknek az égőknek az elektromágneses kisugárzását sem - hangzott el egy bonni tájékoztatón. Johannes Schmidt, a Neubeuern Épületbiológiai Intézet munkatársa elmondta, ezek a lámpák túllépik a világszerte a számítógépeknek engedélyezett sugárzási mérték tizenkét-, de akár negyvenszeresét is.

kompakt fénycsövek

 

 

Schmidt hozzátette, a takarékos izzók speciális, villódzó fényének hosszú távú hatásairól egyelőre meglehetősen keveset tudnak. A fény különleges kék tartalma akár stresszreakciókhoz és alvászavarokhoz is vezethet, mivel gátolja a melatonin nevű hormon termelődését. A melatonin felelős az alvásért az emberi szervezetben. A hagyományos égők fényének spektruma ezzel szemben megegyezik a napfényével, így nem okoz alvászavart.

Az épületbiológus alternatívaként a halogénizzókat ajánlja. Ezek úgy néznek ki, mint a normális égők, belsejükben azonban halogéngáz található, hasonlóképpen az autók fényszórójához. Schmidt szerint jelenleg ez az egyetlen megfelelő eszköz a hagyományos égők helyettesítésére.

Szerző: idegen babérok  2009.09.18. 09:42 2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://idegenbaberok.blog.hu/api/trackback/id/tr981390089

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

idegen babérok 2009.09.18. 12:18:21

@ptapta: köszönöm! remek írás! engedelmeddel teszem is a főlapra, hogy jobban lássák a többiek :)
süti beállítások módosítása