Magyar Hírlap: http://www.magyarhirlap.hu/tudomany/kiugroan_draga_barangolasok.html

 

A határsávban érdemes vigyázni, mert a telefonunk könnyen átválthat a szomszédos ország hálózatára, a számla pedig igen drága lehet.

Miközben a roaming (barangolási) mobil hívásdíjak csökkentek az Európai Unióban, a magyar előfizetőknek az áfaemelkedés és a magas forintárfolyam miatt többet kell fizetniük, mint eddig. A tapasztalatok szerint jelentősen emelheti a számlát, ha külföldi hálózatra vált át a mobilunk, s erre a határsávban nagy az esély. A busás számlák esetében ilyenkor nehéz reklamálni, a szolgáltatók jobb esetben is csak engedményt adnak.

Igen sok kellemetlenséget okozhat a havi számla annak a mobiltelefon-használónak, aki a határhoz közel tölti a szabadságát, és nem gondol vele, hogy mobilkészüléke esetleg átválthat a külföldi szolgáltató hálózatára. Ilyenkor ugyanis a nemzetközi tarifák szerint számláznak a mobilszolgáltatók. Mint ahogy ezt Takács Péter a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) hírközlési fogyasztói jogok képviselője elmondta, súlyos panaszok érkeznek hozzájuk a szándékolatlan roaming – amikor az ügyfél Magyarországon, de külföldi hálózatban használja a készülékét – miatt. Egy esetben például egymillió forintos számlát kapott az az ügyfél, aki Battonya térségében használta a külföldi hálózatot. Ilyesmi többnyire azért fordulhat elő, mivel a külföldi szolgáltató lefedettsége túlterjed a határon, és a telefon cellakiválasztása jobbára a térerőhöz igazodik. Probléma forrása az is, ha a "honos" hálózat nem elérhető vagy alacsony a vételi szint, illetve, hogy a mobiltelefonok általában az automatikus hálózatválasztás üzemmódban működnek. Takács Péter elmondta, a biztos megoldás ilyenkor a kézi hálózatváltás, illetve nem árt figyelni az aktív szolgáltató nevét, és mindenképpen figyelembe kell venni ha a külföldi szolgáltató SMS-t küld a barangolás megkezdéséről.

A mobilinternet-előfizetők is – az elmúlt fél évben több mint százezerrel, 607 ezerre emelkedett a számuk – egyre könnyebben barangolhatnak akaratlanul. A mobil adatforgalom bonyolítására azért is érdemes odafigyelni, mert lényegesen nagyobb számla érkezhet, mint az egyszerű telefonálás esetében. Az NHH tudomása szerint például valaki egyik külföldi tartózkodása idején 1,8 millió forintos számlát sikerített magának. Ilyenkor persze az ügyfél reklamál a szolgáltatónál, és panaszával megkeresi a hatóságot is. Csak hát utólag már nagyon nehéz igazságot tenni. A battonyai esetben például az érdekelt szolgáltató húszszázalékos kedvezményt adott az egymillió forintos számlából, de nyolcszázezret így is ki kellett fizetnie az ügyfélnek. Az Európai Unióban júliustól csökkentek a roamingtarifák. Ez volt a 2007-es változás után a második lépcső, 2011-ig még egyszer mérséklődnek a díjak a 27 tagállamban. További változás lesz 2011-ig, hogy a szolgáltatóknak időközben kötelező lesz figyelmeztetniük az ügyfelet, ha barangolás közben jelentősen megemelkedne a számlája. Erre egyébként már most is lehetőségük van a szolgáltatóknak, de semmi nem kötelezi rá őket. A várakozások szerint mindezeknek az intézkedéseknek a hatására az uniós fogyasztók barangolási költségei további negyven-hatvan százalékkal csökkennek, a mobiltelefon-használat pedig tovább bővül. Miközben Európában mérséklődtek a tarifák, addig a magyarországi előfizetők esetében az áfaemelés és a magas forintárfolyam miatt emelkedtek a maximált díjak. A külföldi hálózatban a hívásindítás legmagasabb díja az eddigi 127,4 forintról 151,4 forintra, a hívásfogadásé 60,9 forintról 66,9 forintra emelkedett. Díjban is megmutatkozó könnyebbség, hogy a szolgáltatók – az első harminc másodperctől – a perc alapúról áttértek a másodperc alapú számlázásra.

Viviane Reding, az Európai Bizottság távközlési felelőse a díjcsökkentés után emlékeztetett rá, hogy az új barangolási szabályokból következően az európai fogyasztók másik uniós tagállamban tartózkodva sokkal olcsóbban internetezhetnek majd a mobiltelefonjukkal. Ámde az internet tekintetében a változás – közölte az MTI – csak a szolgáltatók közötti díjak csökkentésére terjed ki. "Arra kérem a mobil hírközlési ágazatot, hogy ezeket a megtakarításokat rövid időn belül adják tovább a roaming adatátvitelt igénybe vevő ügyfeleknek. A bizottság és a nemzeti szabályozó hatóságok különös figyelemmel kísérik a külföldön igénybe vett adatszolgáltatások díjának alakulását, és jövőre felmérik, hogy a barangolási szolgáltatások piacán kialakult-e végre a versenyhelyzet" – tudatta Reding.

 

 

Szerző: idegen babérok  2009.09.18. 08:14 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://idegenbaberok.blog.hu/api/trackback/id/tr971389959

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása