Virágcenter.hu: http://viragcenter.hu/kerti_novenyek/oszi_kert/tavaszi_hagymas_viragok_1x1_.html

 

A hagymás virágok egy kicsit különb bánásmódot igényelnek kertünkben. Ismerjük meg a hagymások 1x1-ét, hogy szép virágzó kertet kapjunk cserébe tőlük.
Vannak hagymás növények, amelyek tavasszal nyílnak kertünkben ilyen a nárcisz a tulipán a jácint és sok más növény ezeket mindig ősszel szeptember végén, október elején ültessük ki a kertbe. Azokat a hagymás növényeket, amelyek nyáron nyílnak ilyen a kardvirág, a liliom vagy a nőszirom, amelyek inkább gumósak semmint hagymások tavasszal április végén, május elején kerülhetnek ki a kertbe.
A hagymákat az ültetésig tartsuk száraz hűvös helyiségben, lehetőleg a csomagolással együtt hogy ne száradjanak ki túlzottan.
Csoportosan ültessük el őket színek vagy fajták szerint, de akár össze is keverhetjük, a színeket ám ekkor a növények magasságára kell odafigyelni.
Ültetés után ne öntözzük be a földet elég a hagymának a természetes csapadék is, és maga a hagyma is tárol nedvességet és tápanyagot majd a növény számára.
A tulipánt és a nárciszt 10 cm mélyre, míg a jácintokat 15 cm mélyre ültessük le.
Ha szeretnénk a hagymákat szaporítani az első pár évben az éppen nyíló virágokat szedjük le, azonnal mert így a növény minden energiát a hagyma szaporodására tud majd fordítani. Így erős nagy a tápanyagokkal teli hagymákat kapunk a következő élvre. Azok a hagymák, amelyek sok virágot hoztak a tavasz végére kifáradnak és talán jövőre már nem is nyílnak.
A virághagymákat mindig akkor szedjük fel, ha a levelek már sárgulnak. Ekkor ne vágjuk le az elsárgult részt hagyjuk, hogy minden tápanyag visszahúzódjon a hagymába és csak akkor szedjük le a leveleket, ha már teljesen elszáradtak.
A hagymás növényeket ősszel és tavasszal cserépbe is elültethetjük így akár lakásban vagy az erkélyen is gyönyörű dísznövény válhat belőlük. A cserépbe ültetett hagymás növényeket mindig hűvös helyre tegyük és nagyon kevés vizet adjunk nekik.
A hagymás növényeket felszedés után sarjhagymákkal lehet szaporítani, a kis sarjhagymákat érdemes méretük szerint osztályozni, és a következő ősszel eszerint elültetni.
A hagymákat nem csak a virágágyásba, de akár a gyep közé is ültethetjük, ehhez emeljünk, ki egy kisebb fűcsomót gyökérrel együtt majd ültessük el a hagymákat és telepítsük vissza a füvet a tetejére.
Ahhoz hogy tudjuk milyen növényt hová ültettünk a kertbe érdemes kis jeltáblákkal megjelölni a helyet és ültető kosárba elhelyezni a hagymákat így a felszedés is könnyebb lesz.
Jó kertészkedést kívánunk.
Szerző: idegen babérok  2009.09.18. 19:33 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://idegenbaberok.blog.hu/api/trackback/id/tr121391332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása