stop.hu

 


 


Egy kisded fotója sokat lendít az összképen.
Fotó: Daily Mail

 

Pszichológusoknak sikerült kidolgozniuk és kísérletileg is igazolniuk egy módszert, amellyel az eltűnt pénztárca szinte biztosan visszaszerezhető. A lényeg: legyen benne egy csecsemő fotója.

 

Angol kutatók Edinburgh-ban végezték el a kísérletet: több száz pénztárcát ejtettek el mintegy véletlenül az utcán, és megnézték, hányat juttattak vissza a megtalálók. Az eredmény a kutatókat is megdöbbentette: amelyekben csecsemő fotója volt, 88 százalékban visszakerültek. A kutyás képet tartalmazókat 53 százalékban juttatták vissza, a családi fotót tartalmazókat 48 százalékban, az idős házaspár képét tartalmazót pedig 28 százalékban. Amelyekben nem volt semmilyen fotó, azokat szinte alig küldték vissza, mint ahogy az sem hatott a megtalálókra, ha a pénztárcában olyan papír volt, amely szerint a tulajdonos nemrég nagylelkűen adományozott.

A szakemberek szerint a jelenségnek nyilvánvalóan evolúciós magyarázata van: a kisded látványa a gondoskodás, féltés és gyengédség reakcióját váltja ki, vagyis egy sok ezer éves ösztönt kapcsol be, ezért érzik elengedhetetlen kötelességüknek az emberek visszajuttatni a csecsemő fotóját tartalmazó tárcákat.
 
Szerző: idegen babérok  2009.09.18. 11:44 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://idegenbaberok.blog.hu/api/trackback/id/tr411390393

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása