ptapta küldte az alábbi linket, köszönet neki! Pénzcentrum: http://www.penzcentrum.hu/cikk/1019874/1/gyes_gyed_gyet_tgyas_most_akkor_ki_mikor_mennyi_penzt_kap

 

TGYÁS, GYED táblázat - Családtámogatási és társadalombiztosítási ellátások
 

A Magyar Államkincstár közzétette az egyes családtámogatási és társadalombiztosítási ellátások közti választás fő szabályairól szóló tájékoztatóját. A jogosultak megismerhetik a gyermekgondozási támogatások (gyes, gyet), illetve a társadalombiztosítás pénzbeli ellátásai (tgyás, gyed) közötti választás lehetőségeit.
 

 

A gyermekgondozási támogatást (gyes, gyet) a gyermekkel közös háztartásban élő szülők bármelyike igénybe veheti. Támogatást csak egy jogcímen és csak az egyik szülő részére lehet megállapítani akkor is, ha a szülők egyidejűleg több gyermek után lennének jogosultak a gyermekgondozási támogatás egyik vagy mindkét formájára.
 

Ha az ellátások folyósítása idején a másik szülő szeretné az ellátások valamelyikét igénybe venni, akkor részére az ellátást a kérelme benyújtásának napjától, a korábbi, másik szülő részére folyósított ellátás megszüntetését követően lehet megállapítani és folyósítani. 
 

Ha a szülő egyidejűleg gyesre, gyetre és gyedre, tgyás-ra is jogosult lenne, választása szerint csak az egyik ellátást veheti igénybe.

A gyedet és a tgyás-t választók a munkáltatónál vagy az egészségbiztosítónál adhatják le az igényeket, a gyes és a gyet igénylői a Magyar Államkincstár lakóhely szerint illetékes Regionális Igazgatóságánál jelentkezhetnek, az addig folyósított ellátás beszüntetésére vonatkozó kérelemmel együtt.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
GYES, GYET táblázat - Választás egyes ellátások közt, a választás napjának meghatározása
 
A terhességi-gyermekágyi segély, a gyermekgondozási díj, a gyermekgondozási segély, valamint a gyermeknevelési támogatás folyósítása alatt az ellátások között (a jogosultsági feltételek fennállta esetén) az ellátásra jogosult személy választhat.

 

A választott új ellátás iránti igényeket az újonnan választott ellátásra - gyed és tgyás esetén - munkáltató, illetve egészségbiztosító - gyes és gyet esetén - a Kincstár illetékes szervéhez kell benyújtani a folyósítás alatt álló régi ellátás beszüntetésére vonatkozó kérelemmel együtt. Ha a beszüntetni kért ellátásra és a választott új ellátásra más-más szerv illetékes, a régi ellátás beszüntetésére vonatkozó kérelmet az arra illetékes szervhez továbbítja a hatóság.
 

A választott újabb ellátást a választás napjától - a korábban folyósított ellátás folyósításának megszüntetésével - lehet megállapítani és folyósítani. A választás napjának a választott új ellátás iránti igénynek ezen új ellátás folyósítására illetékes szervhez való írásbeli benyújtásának napját tekintik.

Az egyes ellátások közti választás esetén a választás napjának meghatározása

Abban az esetben, ha az ellátás igénylése két ellátás közti választással történik - ideértve az esetleges késedelmes választás esetét is - csak a választás napjától, azaz az igény írásbeli benyújtásának napjától folyósítják az újabb ellátást.
 

 

Erre az esetre tehát nem vonatkozik az az általános szabály, hogy a gyes/gyet visszamenőleg 2 hónapra, a tgyás/gyed pedig visszamenőleg 6 hónapra érvényesíthető. A választás napjával kapcsolatos szabályozásnak az a célja, hogy a kettős kifizetést kizárják.

Szerző: idegen babérok  2009.09.18. 12:31 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://idegenbaberok.blog.hu/api/trackback/id/tr591390502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása