Életforma: http://www.eletforma.hu/otthon/hogyan_csokkentsuk_a_gazszamlat.html

Kevesen gondolnák, de a gázkészülékek gyújtólángja önmagában is elég sokat, havonta mintegy tíz köbméter gázt fogyaszt. Nem folyamatos üzem mellett ezért zárjuk el a gyújtólángot, ha hosszabb ideig nem használjuk a készüléket. De nem ez az egyetlen módja a gázfogyasztás csökkentésének.

A gázégő megfelelő beállítása

minden gázüzemű fűtőberendezés hatékony működésének egyik alapfeltétele, éppen olyan fontos, mint a rendszeres ellenőrzés és karbantartás.

Hogy a gázégő beállítása optimális-e, arról legkönnyebben a gázláng színét megvizsgálva győződhetünk meg: ilyenkor kék, a csúcsoknál enyhén lilás árnyalatú. Ha a láng színe túlságosan homogén világoskék, vagy szinte nem is látszik, az a szükségesnél nagyobb légmennyiségre utal, ha viszont vöröses vagy narancssárgás, akkor nincs elegendő oxigén a gáz elégetéséhez. Mindkét esetben kisebb az égés hatásfoka, mint ha jól lenne beállítva, ami viszont egyenes összefüggésben van a gázszámla nagyságával is. Ahány százalékkal csökken az égő hatásfoka, annyival nő az energiafogyasztás.

Az egyszer körültekintően beállított készülék is rendszeres ellenőrzést és karbantartást igényel, e nélkül hatásfoka folyamatosan csökken, és így többletköltséget okoz az első, felszerelés utáni számlához képest. Évente egyszer ki kell tisztíttatni és beszabályozni az égőket, ehhez mindenképpen szakemberre van szükség.

Szerző: idegen babérok  2009.11.06. 11:05 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://idegenbaberok.blog.hu/api/trackback/id/tr31504431

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása